Cheile Nerei

România este o ţară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică şi la ţărmul nord-vestic al Mării Negre. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafaţa Delte Dunării şi partea sudică şi centrală a Munţilor Carpaţi. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord şi est şi Republica Moldova la est, iar ţărmul Mării Negre se găseşte la sud-est.

Date generale:

  • Capitală- Bucureşti
  • Limbi oficiale- română
  • Limbile minorităţilor mari-maghiară
  • Etnonim- român, româncă, români
  • Sistem politic- republică unitară semi-prezidenţială
  • Suprafaţă – Total 238 391 km² (locul 82) –
  • Populaţie – Estimare 1 ianuarie 2009 21 498 616 (locul 52)
  • PIB estimări – Total 245,847 miliarde USD (locul 41)
  • Moneda- RON
  • Domeniu internet- .ro
  • Prefix telefonic- +40

Teritoriul actual al României mai este numit şi spaţiul carpato-danubiano-pontic, deoarece România se suprapune unui sistem teritorial european, conturat după forma cercului Carpaţilor Româneşti şi a regiunilor limitrofe impuse şi subordonate complementar Carpaţilor, fiind mărginită în partea de sud de fluviul Dunărea, iar în partea de est de Marea Neagră.

Obiective turistice:

Delta Dunarii este clasificata ca rezervatie a biosferei. Gazduieste peste 360 de specii de pasari si 45 de specii de pesti, de apa dulce.

Delta Dunării

Manastirile din Moldova sunt unele dintre cele mai frumoase si mai vizitate obiective turistice din tara noastra. Printre cele mai deosebite se numara: Agapia, Neamt, Voronet, Humor, Dragomirna, Sucevita, Moldovita si Putna.

Mânăstirea Voroneț

Cheile Nerei - Beusnita alcatuiesc o arie protejata inclusa in Parcul National Cheile Nerei - Beusnita, situata in judetul Caras-Severin. Cheile se intind pe aproximativ 20 k m, de-a lungul raului Nera. Cele mai importante puncte turistice sunt Cascadele Beusnitei, Lacul Ochiul Beiului, Lacul Dracului si Canionul Valea Rea. Lacu Dracului

Cazanele Dunării sunt un sector din defileul Dunarii ce trece prin Muntii Carpati.

Cazanele Dunării

Salina Turda se gaseste in zona Durgau - Valea Sarata din Turda. Salina este inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj.

Salina Turda

Pestera Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania. Se afla in comuna Garda de Sus, in judetul Alba.

Pestera Scarisoara

Transalpina este cel mai inalt drum rutier din Romania si din Muntii Carpati. Atinge altitudinea maxima in Pasul Urdele ( 2145 m ).

Transalpina

Valea Vaserului masoara 50 km din Viseu de Sus pana la Comanu si face parte din Parcul National "Muntii Maramuresului''. Daca va doriti o zi de poveste merita sa faceti o excursie pe Valea Vaserului cu Mocanita.

Valea Vaseului

Mănăstirea Bârsana este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Bârsana, județul Maramureș.Babele sunt formatiuni stancoase situate in masivul Bucegi din Carpatii Meridionali, la o altitudine de 2292 m. Bârsana

Sfinxul din Bucegi este un bloc mare de piatra, de 8 m inaltime si 12 m latime. Numele ii provine de la asemanarea sa cu un cap uman.

Sfinxul

Sarmizegetusa Regia (cea regească) a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane. Situl arheologic Sarmizegetusa este situat în satul Grădiștea Muncelului din județul Hunedoara. 

Sarmizegetusa Regia

 (sursă: calatorim.ro, wikipedia.org)